..welcome to my blog .
...........this is a place where
........i can share my thoughts ,
.........my favourite things and
..........my favourite writings ,
.........a place where i can spill
.........out and find inspirations .
.........you will find here all the
......things about love , life and
...............everything in it
Kawan Selamanya

Thursday, June 2, 2011

malam hari



ari kamis malam jumaat mahu pegi masjid ok !

baca yassin . . bye2 korang. . ^_^

petang hari


jom belajar buat karipap...woot woot ! ^_^




cantik tak karipap saya ? cakap la cantek ok ! sedih nanti


karipap berpusar-pusar (aku tambah sendiri)


jeng3. . resipi ye meh nk tayang kat korang. .


250 g kentang rebus didadu (A)

20g minyak,1 biji bawang dihiris nipis dan ditumis hingga masak(B)

30g minyak,1 ulas bawang ptih dihancur,1 biji bawang,dicincang,1 tangkai daun kari(C)

2 sudu bsr kari,2 sudu bsr air(D)

200g daging ayam,didadu(E)

1 sudu teh garam,1 sudu gula,1 sudu teh stok pati ayam,100 g air (F)


Doh air


260 g tepung

50 g majerin

20 g gula

140 g air


Doh minyak

180 g tepung

100 g lelemak sayuran


Inti : panaskan minyak di (c).Masukkan bahan ramuan lain dan tumiskan hingga wangi.

no 2.tambahkan (D) yang telah digaul dahulu dan tumis shingga wangi.Masukkan (E) dan masak daging ayam hingga putih.

no 3.masukkan (F) dan didihkan.Campurkan (A) dan (B) dan kacau hingga sebati.Alih dan biarkan sejuk.

Doh air: campurkan sume bhn ramuan untuk menghasilkan doh yang licin dan bahagikan kepada 2 bahagian yang sama rata.Dibiarkan selama 20 minit.

Doh minyak: Campurkan sume bhn ramuan utk menghasilkan pes yang licin dan bahagikan kpd 2 bhgian sama rata.


-balutkan doh minyak dgn boh air.canaikan doh mnjd bntuk segiempat bujur dan buatkan lipatan buku.

-canaikan ia nipis setebal 2 mm dan gulungkan seperti kek gulung swiss

-biarkan selama 10 minit dan kemudian potongkan menjadi 8 keping.Ulangi langkah utk bhgian yg ke-2

-leperkan doh dan canaikan menjadi 3mm tebal.Balutkan isi ke dlm pastri dan menyepit tepi pastri supaya rpt.

-Goreng di dlm minyak panas sehingga kekuningan.


ok,i'm finish,penat menaip.silekan mencube kalau anda rajin,muahahaaha.

ok bye korang,nak melantak karipap ini..nyummy !






MOOD : MENCUBA RESIPI BARU ! :)