thnx farah :)
...........this is a place where
........i can share my thoughts ,
.........my favourite things and
..........my favourite writings ,
.........a place where i can spill
.........out and find inspirations .
.........you will find here all the
......things about love , life and
...............everything in it
Tuesday, December 7, 2010
Siput sedut masak lemak
siput sedut juga dikenali sbg belitung,siput mata merah merupakan sejenis kerang-kerangan,siput air tawar yg blh dimakan dan byk dijual di psr,terutama psr tani.Nama sainsnya adalah Ceritthidea obtusa.
Resipi siput sedut masak lemak :
1/2 kilo siput sedut
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 bji cili api
sedikit halia
sebatang serai
1 bji kelapa diparut
garam secukup rasa
sedikit kunyit
sedikit gula
cara2 :
1.Perah santan dan dptkn santan pekat.Santan yang cair diasingkan.
2.cuci siput sedut hingga bersih,gaul dgn hampas klapa td dan dibiarkn beberapa jam.ini membuatkan bau lumpur ilang dan siput sedut akn jd lbh sdp,pstikan bekas ditutp supaya siput tidak merayap..
3.Bawang2,cili,halia dikisar atau ditumbuk utk dijdkn bhn tumis,
4.Bersihkn siput dan ptong belakang
5.Tumis bwang,cili api dan halia,,msukkn sntan cair dan msukkn siput sedut.Masukkan garam,gula,kunyit,serta batang serai yg dititik..
6.Apabila msk,msuk santan pekat dan dididihkan sbntr dan matikan api
7.Sedia dihidang bersama nasi putih :)
Subscribe to:
Posts (Atom)